Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

25.11.2020

Pisto


-Espanjan La Manchasta tuleva pisto manchego on perinteinen espanjalainen kasvismuhennos, joka pohjautuu lähinnä pitkään haudutettuihin tomaatteihin, munakoisoon ja kesäkurpitsaan. Muhennoksen päälle yleensä asetetaan paistettu muna ja kylkeen tarjoillaan leipää, jolla lautanen on helppo pyyhkiä puhtaaksi ruokailun jälkeen.
-Koska tästä reseptistä tulee annoksia neljä kappaletta, menee yksittäisten kananmunien paistelu muhennoksen päälle sen verran hankalaksi, että itse mieluummin rikon munat piston sekaan ja annan kypsyä siellä. Eipähän tarvitse myöskään sotkea samalla paistinpannua munien paisteluun. Varmaan tämä tekele on sitten pisto finlandés? Jos kuitenkin autenttisuuden nimissä haluat paistaa kananmunia piston päälle, ei mikään estä sinua tekemästä niin.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 min, josta aktiivista valmistamista n. 20-25 min.


Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kannellinen kattila
-paistinlasta
-leikkuuveitsi ja -lauta

Ainekset:
-1 munakoiso
-1 kesäkurpitsa
-1 paprika
-2 sipulia
-4-6 valkosipulin kynttä
-400-500g tuoreita tomaatteja tai tölkillinen tomaatteja
-4 kananmunaa
-1,5-2 dl vettä
-reilusti oliiviöljyä paistamiseen
-pimentón-jauhetta tai jauhettua paprikaa
-juustokuminaa
-chilijauhetta
-rouhittua mustapippuria
-suolaa

-leipää muhennoksen kanssa tarjottavaksi

Valmistus:

-Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulin kynnet. Lisää oliiviöljyä kattilaan, perään sipulit ja valkosipuli. Laita kattila lämpenemään miedolle lämmölle (2/6).

-Pese paprika, poista siemenet ja silppua paprika pieniksi paloiksi. Lisää kattilaan.

-Sipulin ja paprikan kuullottuessa pese ja silppua munakoiso ja kesäkurpitsa sentin parin kuutioiksi. Lisää ne kattilaan ja kaada perään reippaasti oliiviöljyä, koska munakoiso tuppaa imemään kaiken vapaan öljyn itseensä.

-Mausta juustokuminalla, chilijauheella, pippurilla ja suolalla. Sekoita ja anna hautua kannen alla tovi. Jos käytät tuoreita tomaatteja, pese ja silppua ne keskikokoisiksi paloiksi.

-Lisää silputut tomaatit tai tölkkitomaatit nesteineen kattilaan. Jos käytät tölkkitomaatteja, lisää 1,5 dl vettä; jos käytät tuoreita tomaatteja, lisää 2 dl. Töki mahdollisia tölkkitomaatteja lastalla pienemmiksi paloiksi ja anna hautua kannen alla keskilämmöllä (3/6) aika ajoin sekoittaen noin 20 min, kunnes kasvit rupeavat muhenemaan.

-Riko lopuksi kananmunat kattilaan. Voit antaa munien hautua suuremmiksi sattumiksi jättämällä ne rauhaan tai saostaa muhennoksen paksummaksi rikkomalla ja sekoittamalla muhennosta kunnolla heti jokaisen lisätyn munan jälkeen. Anna munien kypsyä muhennoksessa kannen alla vielä n. 10 minuuttia.

-Ota kattila liedeltä ja mausta muhennos ripottelemalla päälle pimentón- tai paprikajauhetta. Anna jäähyä hetki ja tarjoile.

-Nom.

(Sovellettu resepti Jupen keittiön reseptistä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti